Доброю традицією на факультеті іноземної філології стало Національне Читання, що вчергове відбулося 13 листопада 2019 року і було присвячене 101 річниці Відновлення Незалежності Польщі.

Вперше акція «Національне читання» організована президентом Польщі у 2012 році. Акцію започаткувало спільне читання «Пана Тадеуша» Адама Міцкевича. У 2013 році по всій Польщі читалися твори Александра Фредра, а в наступних роках – «Трилогія» Генрика Сенкевича і «Лялька» Болеслава Пруса.

Цього року президентська пара обирала твори з понад ста пропозицій, які надійшли до канцелярії. «Це класика польських новел, і саме таку назву буде мати цьогорічне Національне читання», – наголосив президент.

У суботу, 7 вересня, громадяни Республіки Польща спільно прочитали вісім  новел Елізи Ожешко, Марії Конопницької, Болеслава Пруса, Владислава Станіслава Реймонта, Стефана Жеромського, Генрика Сенкевича, Генрика Жевуського та Бруно Шульца.

Кафедра слов’янської філології та загального мовознавства долучилася до читань і стала  організатором заходу в нашому університеті, вищезгадані твори  читали студенти груп, які вивчають польську як першу  та другу іноземну (за вибором).

Ініціатором проведення таких читань зі студентами-полоністамим впродовж декількох років є старший викладач кафедри Наталія Олександрівна Стахнюк. Маємо сподівання, що події такого формату надалі будуть радувати студентів і викладачів популяризацією польської літератури та служитимуть їх особистісному розвитку.

“Національне читання” польських новел 2019